Legaal wedden

Mensen die wedden op voetbal zitten vaak met een groot aantal vragen over de voor hen geldende wet en regelgeving. Omdat de aanbieders van online kansspelen regelmatig in het nieuws zijn en soms ook voor de rechter zijn verschijnen, ontstaat er veel onduidelijkheid over wat wel en niet mag betreft legaal wedden. Toch zijn de regels over online wedden en het plaatsen van voetbalweddenschappen bij de verschillende aanbieders van online kansspelen, betrekkelijk eenvoudig en doorgaans voor iedereen die een beetje moeite doet wel te begrijpen.

Voetbal Wedden en Europa

Het uitgangspunt is dat er een aantal landen in Europa zijn die proberen mensen te ontmoedigen om online weddenschappen te plaatsen bij een van de vele aanbieders en in plaats daarvan kiezen voor het nationale monopolie. Zo heeft in Nederland de Toto het monopolie om sport en voetbalweddenschappen. Echter, het probleem voor deze landen is dat de Europese wetgeving (althans de wetgeving van de Europese Unie) voorschrijft dat mensen die in een lidstaat van de Europese Unie wonen, vrij gebruik mogen maken van de verschillende diensten van aanbieders van online kansspelen en weddenschappen. Hierdoor is iedere Nederlander vrij om gebruik te maken van de verschillende aanbieders van online kansspelen.

Wetgeving van de Europese Unie heeft de volgende bepalingen opgenomen betreffende gokken via het internet: alle inwoner van landen die lid zijn van de Europese Unie mogen deelnemen aan kansspelen die in een ander lid van de Europese Unie geregistreerd zijn en door plaatselijk autoriteiten worden gereguleerd. De lidstaten zijn daardoor verplicht om bedrijven die een licentie hebben en onder toezicht staan van lokale autoriteiten vrij verkeer van goederen en diensten te geven. Op die manier kan de vrije marktwerking, waar Europa groot mee is geworden, blijven voortbestaan. Als een minister roept dat hij het gokken via internet wil verbieden, kan dat dus simpelweg niet: de Europese wet en regelgeving schrijft voor dat iedere onderneming vrij zijn activiteiten moet kunnen ontplooien.

Voetbalweddenschappen en Licentie

Een groot deel van de bedrijven die actief is op de markt voor online voetbalweddenschappen, is gevestigd in de Europese Unie en is eigenaar van 1 of meer licenties die zijn uitgegeven door de overheden van die landen. Omdat de Europese wet en regelgeving boven de Nederlandse gaat, kan Nederland geen vuist maken tegen online aanbieders die het monopolie van de Toto verstoren. Nederlanders kunnen dus, omdat Nederland lid is van de EU, zonder schroom gebruik maken van alle online diensten die worden aangeboden door aanbieders van kansspelen, voetbalweddenschappen en pokerwebsites.

Het is natuurlijk zo dat niet veel mensen op de hoogte zijn van dit feit. De berichtgeving over dit onderwerp wordt ook gedomineerd door het nationale nieuws, waarin regelmatig mensen ageren tegen de aanbieders van online kansspelen. Dit is echter alleen voor de bühne. De Nederlandse en Belgische overheid zijn al regelmatig op de vingers getikt door het Europees Hof en daardoor zijn deze overheden gedwongen om hun beleid aan te passen.