Voetbaljaar 2011: Ajax, Ajax en nog eens Ajax

Met het kersverse nieuws dat trainer Fred Rutten na het einde van dit seizoen vertrekt bij PSV is het bijzondere voetbaljaar 2011 aan zijn einde gekomen. Het waren twaalf doldwaze maanden waarin, zonder alle andere clubs tekort te doen, maar één ploeg alle aandacht naar zich toe trok: Ajax. Zowel sportief als bestuurlijk kenden de Amsterdammers een (misschien wel historisch) jaar om nooit, maar dan ook nooit te vergeten.

De fluwelen revolutie van Johan Cruijff, de dertigste landstitel, het vertrek van Uri Coronel en Rik van der Boog, de aanstelling van de nieuwe Raad van Commissarissen, de ruzie tussen deze vijf commissarissen, de zwarte cijfers van de club, de curieuze uitschakeling in de Champions League en als apotheose de aanval van ‘supporter’ Wesley op AZ-doelman Esteban Alvarado tijdens het KNVB-treffen tussen Ajax en AZ. Dit is in een notendop het verhaal van Ajax anno 2011. Een uiterst bewogen voetbaljaar, met prachtige hoogtepunten maar ook tragische dieptepunten.

Zo zal in Amsterdam nog lange tijd worden gesproken over de ‘derde ster’. Deze werd in een titanenduel met titelverdediger FC Twente op fabelachtige wijze veroverd in een kolkende ArenA. En zo liet Ajax onder leiding van trainer Frank de Boer het Museumplein na zes smakeloze seizoenen zonder titel nog eens vollopen voor een huldiging en werd de bestuurlijke chaos, die toen al volop aan de gang was, naar de achtergrond verdreven.

Waar het sportief gezien florissant verliep in eerste instantie, was het in de bestuurskamers een rommeltje van jewelste. Eén column van Cruijff in De Telegraaf sloeg eind 2010 in als een granaat en zorgde voor een grandioze tweespalt in alle Ajax-gelederen, inclusief de machtige Ledenraad (nu Bestuursraad). Hoewel deze ´fluwelen revolutie’ – waar al genoeg over is geschreven en gezegd – al langer dan één jaar aan de gang is, zal deze ook in 2012 ongetwijfeld de gemoederen flink bezighouden. De rol van (toekomstig algemeen directeur?) Louis van Gaal wordt daarin een hele interessante.

Het is voor de mensen die Ajax een warm hart toedragen maar te hopen dat het nieuwe voetbaljaar niet een vervolg wordt van het vorige, want dan is het ook zomaar denkbaar dat een volgend jaaroverzicht weer alleen over de hoge hoogtes en diepe dalen van de Amsterdamse club gaat. En of dat dan weer als positief of negatief mag worden opgevat, mag u bepalen.

December 30, 2011 by : posted in Voetbal Nieuws No Comments

Comments are closed.